Иноксов съд за вино - предимства, начин на употреба и поддръжка

Публикувано: 2023-08-07 06:21:19
Категории: Оборудване за винарски изби Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed , Съдове за вино Rss feed

Производството на вино в домашни условия, което е традиция в България, може да значително да бъде подобрено като процес и краен продукт с помощта на качествени неръждаеми съдове, специално изработени за целта. Създадени от инокс, те не поемат и не отдават миризми. Освен това са лесни за поддръжка и употреба. 

Ако планирате да купувате иноксов съд за вино за съхранение и ферментация, следващите редове ще ви бъдат от полза. В тях ще откриете информация за характеристиките на материала и поддръжката му и основни насоки за начина на употреба. 

Как се използва иноксов съд за вино? 

Когато се стремите да произведете качествен продукт в домашни условия, важно е да знаете как се използва самото оборудване. В случая имате работа с неръждаемите съдове за вино с подвижен капак за ферментация и съхранение на вино в домашни условия. Те са предпочитани за употреба и в малките винарски изби. 

Основното предназначение на съдовете при стандартна комплектация е за съхранение на вино. В нея влизат: 

  • подвижен капак (плаващ)
  • комплект със силиконово уплътнение
  • помпа с манометър
  • отдушник
  • въже
  • неръждаем кран за източване
  • прахово боядисана стойка
  • предпазен капак

Има няколко неща, които трябва да знаете за капака на иноксовите съдове за вино TM INOX. Той се поставя в съда с вино, като контактува непосредствено с него. При приключване на източването с помощта на помпата уплътнението се напълва с въздух, а манометърът показва оптималното налягане. По този начин се блокира контактът с въздуха и се избягва рискът от окисление. 

неръждаем съд за вино за съхранение и ферментация

Подвижният капак позволява да съхранявате различни обеми течност в съда. 

Ако възнамерявате да използвате неръждаемия съд за ферментация на вино, необходимо е да го дооборудвате. Имате нужда от перфориран цилиндър, който се монтира от вътрешната страна. Неговата задача е да предпази крана от запушване. 

иноксов съд за виноВъзможно е и отделяне на виното от джибрите. Това се прави с помощта на помпа и вертикален отцеждащ цилиндър. Последният е важен за т.нар. претакане на виното при ферментация - когато от течността се отделят утайките, които се образуват през определен период от време. 

Поставянето на перфориран подвижен капак е допълнителна опция, която ще ви позволи да стимулирате ферментацията с потопена шапка. 

За прецизен контрол на ферментацията препоръчваме да монтирате и термометър. При работа с по-големи обеми може да монтирате люк. През него може да отстранявате по-лесно джибрите. 

Използването на иноксов съд за вино в домашното производство, което е традиция по българските земи, спомага за подобряването на качеството на крайния продукт и значително улеснява самия процес. 

Предимства на иноксовите съдове за вино 

Ключово предимство на съдове за вино TM INOX е материалът, от който са изработени - неръждаема стомана в хранителна среда. Това означава, че те са лесни за поддръжка. Вътрешната повърхност е огледална и почти нищо не полепва трайно по нея. Поради тази причина измиването на стените е лесно и не изисква много време или миещи средства. 

Материалът, от който са изработените съдовете за вино, не поема и не отдава миризми, което е от съществено значение за производството на качествена напитка. Не позволява и възникване на условия за създаване на бактериални микрофлори. 

При правилна употреба и поддръжка иноксовите съдове за вино може да се използват вечно, уверява производителят. 

Как се сглобява подвижният капак на иноксов съд за вино TM INOX?

Сглобяването на подвижния капак на иноксов съд за вино е процедура, която не изисква кой знае колко време или специфични умения. Всеки може да го направи, след като се запознае веднъж със стъпките. Може да ги видите в последователност в това видео: 

Заключителни думи 

Доброто оборудване за малката домашна изба е ключ към модернизирането на производството. С помощта на иноксовите съдове за съхранение и ферментация на вино на TM INOX можете на достъпна цена да повишите качеството на крайния продукт. В случай че изпитвате затруднения в избора на обема на неръждаемия съд или се двоумите какво допълнително оборудване ви трябва, не се колебайте да се свържете с нас. Нашите търговски консултанти ще ви разяснят принципа на работа и ще се съобразят с вашите нужди. 



Може би се интересувате още и от:

Съдове за съхранение и ферментация на вино

Преса за плодове - видове, характеристики и съвети за приложение

Как да работим с машина за мелене на грозде GRIFO DVEP30

Как да използваме шихтови филтри за вино със съвършен вкус

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание